Himachal General Knowledge MCQ – 132

Himachal General Knowledge

Dear Aspirants,

Himachal General Knowledge MCQs are the basic part of Himachal competitive exams. It is helpful to HPSSSB, HPPSC, and State Bank Exams. It is a series of Himachal Gk MCQs.

Q1 Which variety of the crop grown in the Sirmaur district is ‘Lincoln’ Bone Bila?
(A) Tomato
(B) Leprosy
(C) Potato
(D) Peas
सिरमौर जिले में उगाई जाने वाली किस फसल की एक किस्म ‘लिंकन’ बोन बिला है?
(A) टमाटर
(B) कुठ
(C) आलू
(D) मटर

Q2 In which year R.C.L. Started planting ‘British variety’ orchards in the Kullu Valley?
(A) 1815 A.D.
(B) 1830 A.D.
(C) 1850 A.D.
(D) 1870 A.D.
किस वर्ष आर.सी.ली. ने कुल्लू घाटी में ‘ब्रिटिश किस्म’ के बाग लगाने की शुरूआत की थी ?
(A) 1815 ई. में
(B) 1830 ई. में
(C) 1850 ई. में
(D) 1870 ई. में

Q3 When did some production start in Lahaul Spiti?
(A) 1860 A.D.
(B) 1900 A.D.
(C) 1925 A.D.
(D) 1940 A.D.
लाहौल स्पीति में कुठ उत्पादन कब शुरू हुआ था?
(A) 1860 ई. में
(B) 1900 ई. में
(C) 1925 ई. में
(D) 1940 ई. में

Q4 What is the status of potato production of Lahaul Spiti in terms of per hectare?
(A) First in the world
(B) First in Himachal Pradesh
(C) First in Asia
(D) First in the country
प्रति हेक्टेयर के हिसाब से लाहौल स्पीति की आलू उत्पादन की स्थिति क्या है?
(A) विश्व में प्रथम
(B) हिमाचल प्रदेश में प्रथम
(C) एशिया में प्रथम
(D) देश में प्रथम

Q5 What is the position of Himachal Pradesh at the national level of potato production?
(A) First
(B) Tenth
(C) Fifth
(D) Second
आलू के उत्पादन के राष्ट्रीय स्तर पर हिमाचल प्रदेश की क्या स्थिति है ?
(A) प्रथम
(B) दसवाँ
(C) पाँचवाँ
(D) दूसरा

Q6 In which year tea production was started in Kangra Valley?
(A) 1770 A.D.
(B) 1790 A.D.
(C) 1850 A.D.
(D) 1820 A.D.
काँगड़ा घाटी में चाय उत्पादन किस वर्ष प्रारंभ किया गया था?
(A) 1770 ई. में
(B) 1790 ई. में
(C) 1850 ई. में
(D) 1820 ई. में

Q7 When was the cultivation of haps crop started in Chamba?
(A) 1870 A.D.
(B) 1880 A.D.
(C) 1890 A.D.
(D) 1885 A.D.
चम्बा में हाप्स की फसल की खेती कब शुरू की गई ?
(A) 1870 ई. में
(B) 1880 ई. में
(C) 1890 ई. में
(D) 1885 ई. में

Q8 What is the local liquor ‘Chhang’ and ‘Ghanti’ made from?
(A) Wheat root
(B) Rice
(C) Barley
(D) Maize
स्थानीय शराब ‘छांग’ एवं ‘घांती’ किस चीज से बनाई जाती है?
(A) गेहूँ की जड़
(B) चावल
(C) जौ
(D) मक्की

Q9 What percentage of direct employment in Himachal Pradesh depends on agriculture?
(A) 80%
(B) 63%
(C) 73%
(D) 50%
हिमाचल प्रदेश में कितना प्रतिशत प्रत्यक्ष रूप से रोजगार के लिए कृषि पर निर्भर है ?
(A) 80%
(B) 63%
(C) 73%
(D) 50%

Q10 What percentage of the population of Himachal Pradesh depended directly on agriculture for employment in 1951 AD?
(A) 96%
(B) 85%
(C) 91%
(D) 87%
1951 ई. में हिमाचल प्रदेश की जनसंख्या का कितना प्रतिशत प्रत्यक्ष रूप से रोजगार के लिए कृषि पर निर्भर था ?
(A) 96%
(B) 85%
(C) 91%
(D) 87%

Himachal General Knowledge MCQ – 131

About pankaj 439 Articles
Pankaj is passionate about his work. Because he loves what he does. He is a full time blogger and also has experience in Computer as well as in Teaching Field. DHGK is the dream Project of his own Mind to help aspirants.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.